Țara care și-a pierdut toți ghețarii. Încălzirea globală începe să-și arate colții
Un moment important în lupta împotriva schimbărilor climatice a fost atins recent, odată cu dispariția ultimului ghețar din Venezuela.
În 1910, națiunea din America de Sud se mândrea cu șase ghețari ce acopereau o suprafață totală de 1.000 de kilometri pătrați, însă aceștia au fost redusi la mici bucăți de gheață care nu mai îndeplinesc cerințele pentru a fi clasificați ca ghețari.
Cinci dintre ghețarii țării dispăruseră deja până în 2011, rămânând doar ghețarul Humboldt, cunoscut și sub numele de La Corona, agățat în Parcul Național Sierra Nevada. Cu toate acestea, punctul de reper s-a micșorat acum atât de mult încât a fost reclasificat ca un câmp de gheață.
„În Venezuela nu mai există ghețari”
În Venezuela nu mai există ghețari, a declarat profesorul Julio Cesar Centeno de la Universitatea din Andes (ULA) pentru AFP în martie.
În perioada sa de glorie, La Corona acoperea 4,5 kilometri pătrați, dar acum se întinde pentru mai puțin de 0,02 kilometri pătrați. În general, o bucată de gheață trebuie să se întindă cel puțin pe o suprafață de 10 hectare pentru a fi considerată un ghețar.
Cercetările efectuate în ultima jumătate de deceniu au indicat că acoperirea glaciară din Venezuela a scăzut cu 98% între 1953 și 2019. Rata pierderii de gheață a accelerat rapid după 1998, atingând un vârf de aproximativ 17% pe an începând din anul 2016.
Ghețarii s-au micșorat de la an la an
La Corona acoperea în jur de 0,6 kilometri pătrați în 1998, dar s-a micșorat atât de mult încât era deja pe punctul de a-și pierde statutul de ghețar în 2015.
Tot în decembrie, guvernul venezuelean a aranjat ca ghețarul Humboldt să fie acoperit cu o pătură de geotextil în speranța de a-l izola și proteja.
Nu doar că planul a eșuat, dar a stârnit și furia conservaționiștilor care spun că strategia neinspirată ar putea duce la contaminarea ecosistemului pe măsură ce materialul se descompune în microplastice în timp.